copilulanului

Copiii mici sunt foarte activi. Le place sa exploreze, sa se miste si sa incerce lucruri noi. Pediatrii recomanda de obicei copiilor mici, cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani, sa faca cel putin 30 de minute de activitate fizica structurata in fiecare zi. De asemenea, ei recomanda cel putin 60 de minute de joaca activa sau activitate fizica nestructurata in fiecare zi.

Cu toate acestea, aceste obiective pot fi dificil de indeplinit in zilele in care sunteti nevoiti sa stati in casa, mai ales daca simtiti ca nu aveti idei. Pentru a te ajuta in acest sens, iti vom oferi cateva idei de activitati pe care le poti face acasa alaturi de copii, in asa fel incat acestia sa ramana cat mai activi si mai implicati.

V-ati ascunselea

Unii copii mici s-ar putea speria daca se ascund sau daca nu te pot gasi atunci cand esti tu cel care se ascunde, asa ca ai grija atunci cand jucati acest joc. Ascunde-te in zonele evidente cu un picior sau un brat vizibil la inceput pana cand copilul tau se simte confortabil sa joace.

Daca micutul tau doreste sa se ascunda, explica-i intai care sunt locurile nesigure in care sa se bage, in special cele unde s-ar putea sufoca. De exemplu, nu ar trebui sa incerce sa se ascunda in congelator sau in frigider, intr-un cos de plastic cu capac, in masina de spalat sau intr-un vehicul. Poate doriti sa va limitati zona in care sa va ascundeti la doar una sau doua camere pentru a te asigura ca stiti unde se afla copilul tau in orice moment.

Dans

Dansul pe muzica este o modalitate excelenta pentru ca micutul tau sa-si puna corpul in miscare. Copiii mici sunt in mod natural inclinati sa iubeasca muzica si sa-si miste corpul odata cu ea. Porneste cateva melodii vesele in timp ce pregatesti pranzul sau pentru a-ti motiva copilul sa-si faca ordine la jucarii.

De asemenea, poti fi mai spontan daca doresti si sa planifici o mica petrecere de dans pentru copilul tau. Cheia este sa-l determini sa se miste pe ritmurile muzicii in timp ce se distreaza.

Vanatoarea de comori

Alege mai multe jucarii, mingi, papusi, soldatei si alte obiecte si ascunde-le prin casa, pentru ca micutul tau sa le caute.

Incearca sa nu ascunzi lucrurile in locuri dificile si evita sa folosesti obiectele la care copilul tau tine foarte mult, deoarece s-ar putea sa il supere faptul ca acestea sunt “disparute”. Unii copii mici iubesc acest joc si cred ca este distractiv sa-si gaseasca jucariile. Dar altii ar putea avea o criza de plans la simplul gand ca vor fi separati de cele mai pretuite bunuri ale lor.