Din septembrie pana la sfarsitul lunii aprilie, comunitatile de copii sunt incercate de un numar impresionant de virusuri si bacterii care par fara sfarsit. Faringite virale sau streptococice, laringite, bronsiolite, herpangine, pneumonii, varicela, scarlatina si multe alte denumiri de boli care arunca parintii si copiii intr-un proces agonizant. Desi luminita de la capatul tunelului se intrevede cu greu, pe masura ce copilul creste, imunitatea va fi mai intarita, iar bolile mai rare. Cu toate acestea, niciun parinte nu trece prin prima febra a copilului fara cateva fire de par alb, crescute brusc. Pentru ca disperarea sa nu va cuprinda chiar de la inceput, iata cateva masuri pe care trebuie sa le luati atunci cand febra loveste:
Dezbracati copilul. Cu cat copilul este mai mic, cu atat pericolul de supraincalzire si crestere accelerata a febrei este mai mare. Este deci esential ca primul pas sa fie renuntarea la haine. Bebelusul si copilul mic trebuie sa ramana in scutec, cel mult cu un body cu maneca scurta pe el.
Masurati la intervale regulate temperatura. In mod normal, doar la o temperatura de peste 38 de grade puteti incepe administrarea unui sirop anti-termic. Temperatura bebelusului si a copilului mic se masoara doar rectal pentru ca doar asa este relevanta. Nu va grabiti cu anti-termic daca temperatura este sub 38 de grade. Temperatura ridicata a corpului arata ca organismul copilului lupta impotriva virusului.
Faceti o baie calduta. Daca copilul nu este moale si se poate juca, dar febra este in crestere, puteti sa-i faceti o baie calduta. Aceasta va ajuta pentru un timp ca mijloc de a preveni escaladarea temperaturii. Ca alternativa la baia calduta, puteti folosi prosoape ude, insa atentie, apa nu trebuie sa fie rece cand le udati, ci la temperatura camerei.
Administrati anti-termic doar la temperaturi mai mari de 38 de grade. Virusul va fi slabit de temperatura ridicata a corpului, deci anti-termicul se administreaza doar cand starea copilului este in mod evident deterioarata: somnolenta, plans prelungit, fara chef de joaca.
Hidratarea. Daca bebelusul este alaptat, atunci tineti-l cat mai mult la san. In felul acesta veti fi sigura ca bebe se hidrateaza si, in plus, apropierea de mama il va calma. Daca copilul are mai mult de un an, atunci asigurati-va ca primeste des mici cantitati de lichide.
Aerisirea camerei. Temperatura camerei trebuie sa fie intre 19-21 de grade. Asigurati-va ca aceasta este bine aerisita!
Toti medicii pediatri recomanda aplicarea regulii de trei zile in cazul unui episod de febra. Aceasta regula inseamna sa nu va grabiti spre camera de garda la cel mai mic semn de febra. Medicii au nevoie de cat mai multe informatii si de un istoric al simptomelor pentru a pune un diagnostic corect. De aceea, daca bebelusul sau copilul are serii de febre moderate, la intervale de 4-6 ore, mananca si se joaca, este bine sa asteptati inainte de a merge la medic si mai ales la urgente.