Cum il motivezi pe cel mic sa invete

Intr-o oarecare masura, fiecare parinte se confrunta cu aceasta lipsa de motivatie a copilului de a invata. Pentru inceput ar trebui sa te intrebi care este motivul pentru care cel mic nu vrea sa o faca. Din considerente mai mult sau mai putin evidente, copilul poate evita sa isi finalizeze temele pentru acasa sau sa invete ceea ce i se preda la ore. Unul dintre cele mai frecvente astfel de motive se rezuma la faptul ca cei mici nu inteleg pe deplin materia, fiindu-le astfel dificil sa o invete. In acest caz, poti interveni chiar tu, in calitate de parinte sa-i mai oferi o explicatie, poate mai amanuntita decat cea pe care a primit-o in decursul orelor. Insa, in lipsa comunicarii deschise in relatia copil-parinte, nu poti afla de ce copilul tau nu este motivat sa invete. Randurile urmatoarea sunt dedicate unor modalitati general valabile care i-ar putea stimula intr-o oarecare masura motivatia celui mic. 

Iata cateva lucruri care l-ar putea motiva!

Creaza-i un coltisor destinat studiului

Un prim pas in directia cea buna ar fi ca cel mic sa renunte la obiceiurile mai putin benefice. Prin urmare, ar trebui ca acesta sa nu-si mai faca temele in pat, pe covor sau oriunde altundeva prin camera. Stand intins in pat, inconstient ii va transmite creierului ca este timpul sa se odihneasca, bruindu-i concentrarea. Pentru a scapa de acest obicei, amenajati impreuna un loc special pentru studiu. Sfatuiti-va cu el, astfel incat biroul, scaunul si toate accesoriile de birou sa ii fie pe plac. Asigurati-va ca scaunul este comod, ca biroul este bine compartimentat si ca este pe masura celui mic. Desi la un moment dat va trebui sa le inlocuiti, acesta nu este un motiv temeinic pentru care nu ar trebui sa investiti in niste articole de calitate. 

Investeste in rechizite si articole pentru copii

Desi nu este o regula, in general copiii sunt atrasi de obiecte colorate si care au ceva iesit din comun. Entuziasmul care vine la pachet cu un obiect indragit de cel mic il va determina sa-l foloseasca. Asadar, profita de aceasta informatie si mergeti la cumpărături impreuna. Lasa-l sa-si aleaga singur caietele si instrumentele de scris. Dupa bunul plac, copilul isi poate personaliza apoi noile rechizite, iar tu ii poti pune la dispozitie ceea ce are nevoie – vezi colectia de abtibilduri pentru copii de pe Biroticienii.ro sau confectionati impreuna unele unice. De asemenea, i-ai putea sugera sa foloseasca notite autoadezive pentru a-i fi mai usor sa gaseasca informatia in caiet sau pentru a nota lucrurile pe care nu reuseste sa le memoreze. 

Ofera-i recompense 

Indiferent in ce consta aceste recompense, important este fie un punct de interes pentru copil. Astfel, daca stii ca ii place sa se joace in parc dupa amiaza, creaza-i o conditie in acest sens. Daca el va duce la indeplinire sarcinile pe care le are in ziua respectiva, vei face un efort si vei merge cu el in parc.

Pe masura ce vei pune in practica toate aceste lucruri, vei observa si o schimbare in comportamentul celui mic.