dreamstime_m_124749290

Venirea anotimpului rece actioneaza de foarte mult ori ca o sperietoare pentru proaspetele mamici. Teama de raceli este una justificata, mai ales in actualele conditii, cand ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa ajungi la spital cu cel mic. Chiar daca teama este mare, parintii au la indemana foarte multe instrumente pentru a asigura copilului protectia si confortul de care are nevoie.

Primul pas si cel mai important este evitarea aglomeratiilor. Protejarea copilului mic prin limitarea contactelor mai ales in aceasta perioada este esentiala. Daca pana acum mersul cu bebelusul la mall, in marile magazine, la restaurant sau la intalniri private cu multi oameni nu era vazut neaparat ca un pericol, acum, mai mult ca niciodata, bebe are nevoie de protectie. Il puteti scoate in aer liber, la plimbari lungi in parc, in locuri neaglomerate, insa evitati orice forma de aglomeratie, mai ales cele care se intampla in spatii inchise.

Asigurarea unei vestimentatii corecte este iarasi un factor important. In ciuda parerii populare, bebelusii nu au nevoie de mult mai multe straturi decat avem noi, adultii. Regula de aur a imbracarii copilului mic este adaugarea unui singur strat suplimentar fata de ceea ce porti tu. Daca tu ai o bluza subtire si o haina mai groasa, bebelusul va primi in plus un body, pe langa bluza si haina groasa. Imbracarea in straturi functioneaza pentru asigurarea caldurii necesare bebelusului. De asemenea, extremitatile trebuie ingrijite corect. Pentru zilele geroase, bebe are nevoie de caciula groasa, manusi si salopeta groasa cu terminatii pentru picioare sau botosi speciali. Daca bebe a crescut si face deja primii pasi, zilele ploioase si cele cu zapada nu trebuie sa va tine in casa. Pentru acestea exista outfit-uri speciale : salopetele de ploaie si de zapada. La ele asortati cizme de ploaie sau ghete de zapada si bebe este gata pentru explorare.

Alimentatia joaca si ea un rol important in protejarea copilului. Hranirea la san a copilului pana la 6 luni este cea mai sigura metoda de protectie si imunizare a copilului mic, mama transmitand bebelusului proprii anticorpi. In cazul in care nu alaptezi, trebuie sa stii ca formulele de lapte au evoluat foarte mult in ultmii ani iar acestea contin vitamine si minerale esentiale pentru cresterea sanatoasa a bebelusului. Odata inceputa diversificarea, aceasta trebuie facuta corect, cu cat mai multe legume si fructe in alimentatie, cu introducerea treptata a proteinelor si carbohidratilor.

Expunerea copilului la aer si la soare. Foarte multe persoane cred ca tinand copilul mic in casa acesta este mai protejat de imbolnaviri. In realitate, asa cum spun si medicii, copilul mic trebuie scos zilnic in aer liber, cel putin o data pe zi. Plimbarile cu bebe in carut in parc sau in zone neaglomerate ii fortifica organismul, il calmeaza si il ajuta in echilibrarea somnului. In plus, zilele insorite , chiar daca putine in perioada rece, il ajuta in fixarea vitaminei D.