Peelingul chimic este o metoda medicala populara de exfoliere a pielii uscate, terne si imbatranite si de a dezvalui pielea mai proaspata si mai luminoasa de dedesubt. De fapt, milioane de oameni din intreaga lume au parte de acest tratament in fiecare an, ca parte a rutinei lor de ingrijire a pielii.

Daca ai hotarat sa te supui si tu acestui tratament, probabil ca te intrebi la ce sa te astepti. Stand de vorba cu specialistii de la Dr. Beauty Brasov, o clinica de estetica Brasov de renume, am aflat urmatoarele lucruri:

Ce este peelingul chimic?

De fiecare data cand folosesti un produs abraziv, indepartezi stratul superior al pielii. Este recomandat sa faci acest lucru pentru ca celulele tinere aflate dedesubt au nevoie de spatiu pentru a iesi la suprafata. Acest proces se numeste exfoliere si este esential pentru o piele sanatoasa.

In timp ce exfolierea mecanica pe care o putem face acasa ne ajuta sa indepartam celulele moarte ale pielii de la suprafata, multe dintre imperfectiunile pe care le vezi sunt inradacinate in straturi prea adanci pentru ca produsele cosmetice obisnuite sa le poata indeparta.

Aici intervine peelingul chimic. Acesta este un tratament cosmetic non-invaziv care se poate efectua doar in clinici de estetica medicala, in care se folosesc diverse formule acide care reactioneaza cu pielea determinandu-i inlaturarea straturilor de la suprafata. Pe masura ce straturile pielii se desprind, ele iau cu ele si imperfectiunile.

La ce sa te astepti de la un peeling chimic superficial?

Un peeling chimic usor sau superficial este perfect daca ai probleme minore ale pielii, cum ar fi uscaciune, pistrui, riduri, acnee si cicatrici usoare.

Dupa ce dermatologul iti analizeaza pielea, va formula o solutie blanda folosind acizi alfa hidroxi, cum ar fi acidul glicolic sau acizii lactici. Solutia vizeaza doar stratul superior al pielii.

Solutia este aplicata pe piele, urmand sa fie indepartata dupa cateva minute. In timp ce se afla pe pielea ta, acidul provoaca un usor disconfort, cum ar fi o usoara senzatie de arsura sau furnicaturi, dar majoritatea pacientilor nu il descriu ca fiind dureros.

Peelingurile chimice superficiale nu necesita timp de repaus. Desi este posibil sa observi o usoara roseata, aceasta dispare rapid. Timp de 3-5 zile, pielea se va exfolia treptat, lasand la iveala un nou strat mai tanar si mai luminos.

La ce sa te astepti de la un peeling chimic mediu?

Cand problemele pielii tale sunt putin mai adanci, exista un peeling chimic care patrunde usor mai departe. Pentru un peeling chimic de adancime medie, dermatologii folosesc un acid mai puternic numit acid tricloroacetic sau TCA care sa ajunga pana in sectiunea superioara a dermei.

Peelingurile cu TCA provoaca mai mult disconfort decat peelingurile superficiale, asa ca asteapta-te ca arsura sa fie putin mai intensa in timp ce solutia este pe piele. Odata ce solutia este indepartata, vei observa roseata, iar fata ta se va simti putin inconfortabil pentru cateva zile.

Dupa aproximativ 4-5 zile, pielea ta se va decoji si se va desprinde, indepartand acele pete si riduri enervante si reducand aspectul cicatricilor.

La ce sa te astepti de la un peeling chimic profund?

Dupa cum sugereaza si numele, peelingul chimic profund ajunge in cele mai profunde straturi ale pielii pentru a elimina cele mai incapatanate probleme. Este, de asemenea, cel mai dureros dintre cele trei tipuri de peeling chimic si necesita cel mai lung timp de repaus.

Pentru acest tip de peeling, se foloseste acid fenol si se administreaza un anestezic local inainte de a fi aplicat. Dupa eliminarea acidului, pielea este acoperita cu un unguent protector pentru a preveni orice infectie si a reduce durerea.

Este nevoie de aproximativ doua saptamani pentru ca acidul sa-si faca treaba si, in acest timp, te poti astepta ca pielea ta sa se decojeasca.

Roseata poate dura pana la trei luni dupa un peeling chimic profund. Din fericire, disconfortul si timpul de repaus merita, deoarece rezultatele dureaza pana la 10 ani.