Poză de Gustavo Fring de pe pexels.com
Copilul nu se naște cu vorbire corectă – acesta este un proces treptat și complex, prin care se explorează lumea sunetelor. Astăzi, tot mai des ne confruntăm cu problema dezvoltării întârziate sau formării incorecte a vorbirii. Din păcate, mulți părinți consideră că ar trebui să își ducă copilul la logoped doar dacă există probleme cu pronunția anumitor sunete, iar unii sunt convinși că ar trebui să aștepte până la vârsta de cinci ani și totul se va rezolva de la sine. Regretabil, astfel de percepții greșite duc la pierderea unui timp prețios, iar procesul de corecție a vorbirii la copil devine mult mai dificil.
Află care sunt semnele care indică faptul că ar trebui să vizitezi cu copilul tău un medic logoped
În ce cazuri copilul tău are nevoie de un logoped?
Principala specializare a logopedului este identificarea și corectarea defectelor de vorbire, formarea pronunției corecte a sunetelor și cuvintelor, dezvoltarea memoriei, atenției și gândirii. Un astfel de specialist este necesar în cazul în care copilul are probleme precum bâlbâiala, nazalitatea, vorbirea șuierată, sau dacă există probleme cu deprinderile de citire (la școlari) sau cu viteza de vorbire.
În ceea ce privește perioadele de vârstă, este necesar să consulți un logoped în următoarele situații:
- Apropiindu-se de vârsta de trei ani, copilul comunică mai mult prin gesturi, nu poate forma propoziții simple, nu folosește cuvinte pe care le cunoaște deja și nu înțelege când i se vorbește. Folosește un „limbaj propriu”, vorbește mult și activ, dar aproape că nu folosește cuvinte simple și ușor de înțeles;
- La vârsta de patru ani, copilul are probleme în reproducerea sunetelor și/sau înlocuiește unele sunete cu altele, vorbirea este neclară și neîndemânatică, confundă ordinea silabelor în cuvinte;
- La vârsta de cinci-șase ani, copilul învață greșit să construiască propoziții, nu înțelege cum să folosească prepozițiile sau să creeze terminații corecte, pronunță greșit anumite sunete;
- La vârsta de opt ani, școlarul nu înțelege esența textului citit, în scris înlocuiește unele litere cu altele, citește cu viteză redusă;
- De asemenea, consultația specialistului este necesară dacă copilul începe să vorbească cu întreruperi, îi este greu să învețe o poezie simplă adecvată vârstei sale, nu poate să memoreze și să redea o povestire scurtă.
De la ce vârstă să te adresezi logopedului
În trecut, specialiștii considerau că este necesar să mergi la logoped doar pentru copiii de vârstă preșcolară. Acum, abordarea este diferită – consultația logopedului este importantă începând cu vârsta de 2,5-3 ani. Acest interval de vârstă este optim pentru diagnosticarea timpurie și identificarea posibilelor probleme în dezvoltarea vorbirii copilului.
O evaluare profesională a dezvoltării vorbirii copilului, pentru a determina dacă se încadrează în normele de vârstă, poate ajuta la prevenirea unor tulburări de vorbire mai grave în viitor.
În ce probleme de vorbire poate ajuta logopedul
Rolul acestuia nu se rezumă doar la corectarea pronunției sunetelor, ci și la dezvoltarea abilităților de vorbire în general.
Logopedul poate ajuta copilul în următoarele situații:
- vorbire subdezvoltată (neconformă vârstei);
- probleme cu scrierea și citirea;
- pronunție incorectă a cuvintelor sau sunetelor;
- pierderea abilităților de vorbire;
- percepție incorectă a vorbirii;
- dificultăți în redactarea textelor sau în compunerea unui discurs coerent;
- bâlbâială;
- încurcarea sunetelor;
- vorbire șuierată;
- nazalitate;
- probleme de vorbire din cauza patologiilor organelor de vorbire, vederii sau auzului etc.
Cu ajutorul ședințelor de logopedie se îmbunătățește memoria verbală, abilitatea de a lega cuvintele în propoziții, capacitatea de a percepe sunetele auzite, de a procesa cuvinte noi și de a construi texte coerente din propoziții separate. Optează pentru ședințe de logopedie cu specialiști de la terapiepsy.ro și ajută-l pe copilul tău să scape de tulburările de vorbire, limbaj și comunicare.
În consecință, este foarte important să acorzi atenție în timp util problemelor de vorbire ale copilului. Totuși, trebuie să ții cont că nu întotdeauna pronunția incorectă a sunetelor și utilizarea greșită a cuvintelor reprezintă o tulburare. Uneori, este doar o normă de vârstă.
Dacă te îngrijorează vorbirea copilului, este mai bine să programezi o vizita la logoped. După ce specialistul identifică problemele de vorbire, va elabora un plan de corecție. Forma principală de lucru cu tulburările de vorbire sunt ședințele individuale.
Nu se poate spune cât timp va fi necesar pentru rezolvarea unei anumite probleme. Acest lucru depinde de mai mulți factori: nu doar de natura și gravitatea tulburării de vorbire, ci și, de exemplu, de implicarea părinților. Rolul părinților este să abordeze cu responsabilitate ședințele de corecție și să încerce să respecte toate recomandările și temele pe care le oferă logopedul.