Zilnic ne supunem corpul diferitelor provocări, însă prea puțin ne gândim cum acesta rezistă la situațiile stresante și ne ferește de viruși. O alimentație sănătoasă joacă un rol important în doza de energie zilnică, un somn odihnitor ne ajută să facem față stresului, timpul petrecut cu familia ne ajută să ne relaxăm, însă ce ne ajută să ne ferim de viruși? Probioticele reprezintă bacteriile benefice din corpul nostru care ne ajută la menținerea unui sistem imunitar rezistent, care poate să facă față virusurilor și a bacteriilor, și a unei stări bune de sănătate.

Iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le cunoști despre probiotice și prebiotice!

Cum ne ajută probioticele organismul?

Acestea luptă împotriva infecțiilor, susțin imunitatea, ajută la o digestie normală, luptă cu candidoza, ajută la îmbunătățirea aspectului pielii,  protejează oasele și ajută și la combaterea gripei sau răcelii. Probioticele fac parte din categoria bacteriilor bune care se regăsesc în mod natural chiar în organismul nostru, ajutând la asimilarea substanțelor nutritive. Ele alcătuiesc flora benefică a organismului nostru și se luptă cu infecțiile. Un alt beneficiu este acela că ajută la reglarea tranzitului intestinal prin crearea unui filtru intestinal protector împotriva bacteriilor, ținându-le la distanță, datorită creșterii barierei mucoasei intestinale.

Acestea reușesc să susțină imunitatea datorită imunoglobulinelor de tip A, dovedind și efectul de modulare pentru procesele de inflamație și de activitate a celulelor NK naturale care ajută la lupta celulelor canceroase.

După cum am menționat mai sus, probioticele ajută la protejarea oaselor. Un studiu a demonstrat că inflamația de la nivel intestinal reprezintă un factor negativ pentru sanatatea oaselor, însă o echipă de cercetare din Michigan încearcă să prevină osteoporoza prin aplicarea diferitelor tratamente care conțin probiotice și prebiotice. Deocamdată acest studiu se află în desfășurare, cercetătorii susținând că se află pe drumul cel bun, având rezultate pozitive pe animale, următorul pas al cercetării fiind de a aplica tratamentul și pe subiecți umani.

Ce trebuie să consumăm pentru un aport corespunzator de probiotice?

Probioticele se regăsesc în diferite alimente pe care le consumăm zilnic, precum produsele lactate (iaurt, chefir, brânzeturi, laptele de vacă, oaie sau capră), produse de soia (miso sau lapte de soia), ciocolată neagră, kombucha, murături sau chiar kimchi. Nu trebuie să uităm de legumele care conțin o sursă bogată de probiotice, precum sfecla roșie, usturoiul ori ceapa, care ajută la stimularea digestiei. Dacă dorești să încerci suplimente de probiotice, încearcă gama de probiotice si prebiotice de pe vegis.ro, unde vei găsi doar produse din surse naturale, potrivite pentru un stil de viață sănătos.

Nu este bine să administrezi doar un singur tip de probiotic, de aceea ai nevoie de diversitate în alimente și suplimente pentru crearea unui echilibru atât în farfuria ta, cât și în corp. Consumul echilibrat de probiotice ajută chiar și bebelușii în lupta contra colicilor, ameliorând simptomele, însă administrarea de suplimente se face doar la recomandarea medicului, alimentele fiind primele recomandate.

Avantajele sunt nenumărate în consumul probioticelor, însă trebuie să avem grijă la cantitatea consumată și dacă este nevoie și de sfatul medicului. Nu uita că micile detalii pe care le introduci în stilul tău de viață te pot ajuta să ai un stil sănătos.

Sursa foto: pexels.com