Sarcina aduce cu sine numeroase transformări fizice și hormonale, iar întrebarea dacă este bine să mergi la dentist în această perioadă este una frecventă și legitimă. Pe măsură ce corpul se adaptează pentru a susține viața în dezvoltare, sănătatea orală poate fi afectată, iar vizitele la dentist devin nu doar sigure, ci și extrem de importante.

Problemele dentare sunt adesea exacerbate de modificările hormonale din timpul sarcinii, ceea ce face prevenția și tratamentele dentare esențiale pentru a menține sănătatea mamei și a copilului. În acest articol, vom explora impactul sarcinii asupra sănătății orale, tipurile comune de probleme dentare, importanța examinării regulate și tratamentele sigure disponibile pentru femeile însărcinate.

Modificări fiziologice în sarcină și impactul asupra sănătății orale

Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot influența sănătatea orală într-o varietate de moduri. Nivelurile crescute de estrogen și progesteron pot duce la o sensibilitate crescută a gingiilor și la inflamații, cunoscute sub numele de gingivita de sarcină. Aceasta afectează până la 50% dintre femeile însărcinate, manifestându-se prin umflarea, înroșirea și sângerarea gingiilor. De asemenea, aciditatea crescută în gură, cauzată de vărsături frecvente, poate duce la eroziunea smalțului dentar și la o susceptibilitate crescută la carii.

Este esențial să menții o igienă orală riguroasă, inclusiv periajul și folosirea aței dentare zilnic, pentru a preveni acumularea plăcii bacteriene și tartrului. În plus, vizitele regulate la dentist pentru curățări profesionale pot preveni agravarea gingivitei și dezvoltarea altor afecțiuni dentare.

Probleme dentare frecvente în sarcină

Gingivita de sarcină

Una dintre cele mai comune afecțiuni orale în timpul sarcinii este gingivita de sarcină, care se manifestă prin inflamația și sângerarea gingiilor. Pentru a preveni această condiție, este crucial să nu eviți periajul în zonele afectate, chiar dacă acestea sângerează, și să te programezi la igienizări profesionale regulate.

Cariile cauzate de vărsături

Vărsăturile matinale, frecvente în primul și al treilea trimestru, cresc riscul de eroziuni dentare și carii. Aciditatea crescută în gură atacă smalțul dinților, favorizând demineralizarea. Clătește gura cu apă sau o soluție de bicarbonat după vărsături pentru a neutraliza acizii și periază dinții după aproximativ 30 de minute.

Granuloamele de sarcină

Granuloamele de sarcină, deși rare, pot apărea ca urmare a inflamației excesive și sunt caracterizate prin creșteri benigne ale țesuturilor gingivale. Tratamentul poate include excizia cu laser, dar consultul periodic la dentist poate preveni necesitatea unor intervenții frecvente.

Importanța examinării dentare regulate

Examinările dentare regulate sunt cruciale pentru menținerea sănătății orale în timpul sarcinii. Vizitele periodice la dentist permit monitorizarea și tratamentul precoce al problemelor dentare, prevenind complicațiile. Curățarea corectă a dinților după fiecare masă, utilizarea soluțiilor bucale cu fluor și adoptarea unei alimentații echilibrate sunt esențiale pentru sănătatea orală și generală.

Tratamente dentare sigure pentru femeile însărcinate

Consultațiile dentare preventive sunt sigure și recomandate pe parcursul sarcinii, cu o preferință pentru al doilea trimestru pentru majoritatea tratamentelor. Este important să informezi dentistul despre sarcină pentru ajustarea tratamentelor și evitarea radiografiilor în primul trimestru.

Recomandări pentru femeile însărcinate care au probleme dentare

Evită programările dimineața dacă suferi de grețuri și alege o poziție semișezândă pe scaunul stomatologic pentru confort sporit. Utilizarea anestezicelor fără vasoconstrictori și evitarea radiografiilor sunt măsuri de precauție esențiale.

Alimentația corectă și sănătatea dentară

Dieta joacă un rol important în sănătatea orală. Consumul de alimente bogate în vitaminele A, C, D, calciu și fosfor, și limitarea zaharurilor și carbohidraților simpli ajută la menținerea sănătății dentare.

Îngrijirea în cazurile de mobilitate dentară

Mobilitatea dentară, cauzată de hormonii sarcinii, necesită o igienă orală riguroasă și administrarea de vitamina C pentru a minimiza riscurile. Vizitele regulate la dentist sunt esențiale pentru monitorizarea și gestionarea eficientă a sănătății orale.

Întrebări frecvente

În ce perioadă a sarcinii este recomandat să mergi la dentist?

Tratamentele dentare sunt sigure pe parcursul sarcinii, dar al doilea trimestru este momentul optim pentru majoritatea intervențiilor.

Ce măsuri să iei dacă ai dureri de măsea în timpul sarcinii?

Consultă imediat medicul dentist la primele semne de disconfort pentru a preveni complicațiile.

Unde mergi la dentist în București dacă ești însărcinată? .

Clinica Omega Omnident, situată în zona Piața Romană, este alegerea potrivită  pentru femeile însărcinate care au nevoie de tratamente dentare  de preventie  și de urgență. În timpul sarcinii, sănătatea orală este esențială pentru bunăstarea generală, iar clinica  are medici specialiști cu experiență în diferite discipline ale stomatologiei și este modern echipată pentru a vă oferi îngrijirea de care aveți nevoie. Cu un program extins de luni până duminică, de la 09:00 la 23:00, asigurăm accesibilitate maximă pentru viitoarele mame. Omega Omnident oferă soluții rapide și eficiente pentru diverse probleme dentare, de la gingivită și carii cauzate de modificările hormonale, la tratamente mai complexe precum implanturile și chirurgia dentară.

Echipată cu aparatură de ultimă generație și susținută de o echipă de medici cu vastă experiență, clinica garantează servicii de calitate superioară și tratamente inovatoare, toate adaptate pentru siguranța mamei și a copilului.

Serviciul de urgențe stomatologice al clinicii Omega Omnident este conceput să răspundă prompt nevoilor femeilor însărcinate, oferind îngrijire specializată și sensibilă. Echipa interdisciplinară de medici este pregătită să gestioneze orice tip de problemă dentară, inclusiv tratamente complexe de endodonție, protetică și ortodonție. Medicul specialist va evalua cu atenție fiecare caz, oferind soluții personalizate și tratamente care să asigure confortul și siguranța pacienților. În plus, clinica este situată aproape de principalele mijloace de transport în comun, facilitând accesul pentru femeile însărcinate care pot avea dificultăți de mobilitate.

Unul dintre principalele atuuri ale Omega Omnident este angajamentul față de calitatea și siguranța actului medical, extrem de important în perioada sarcinii. Procedurile de igienă riguroase și echipamentele moderne asigură un mediu steril și confortabil pentru toate pacientele. Fie că este vorba de o urgență sau de tratamente personalizate, fiecare vizită la Omega Omnident se desfășoară în condiții optime, reducând durerile și asigurând recuperarea rapidă. Cu mii de paciente mulțumite și o echipă dedicată care prioritizează siguranța și satisfacția pacientelor, Omega Omnident este partenerul de încredere pentru sănătatea dumneavoastră orală pe durata sarcinii.

Sursa foto: Omega Omnident